söndag 5 maj 2013

Le Palm-Jazz De Macenta-Gbangba Gnale

1958 firade Guinea sin självständighet efter att ha varit en fransk koloni sedan år 1890. Strax därefter insåg den dåvarande presidenten Sékou Tourè att åren som fransk koloni hade bidragit till att landets egna musikaliska arv låg i splittror. För att vända det kritiska läget så initierade Tourè ett beslut om att aktivt arbeta för att återskapa den guineanska musiktraditionen med syfte att stärka det egna folkets stolthet för sitt arv. Nationella orkestrar organiserades runt om i Guinea och dess musiker fick automatiskt status som statstjänstemän. 

Det statligt ägda skivbolaget Syliphone som grundades i början av 70-talet spelade en viktig roll vid återskapandet av den lokala musikscenen genom att släppa både singlar och album från de främsta musikerna i landet. Inspelningarna gjordes i den statliga radiostationens studio och det var även dessa inspelningar som spelades på radion som en följd av att västerländska inspelningar hade blivit bannlysta att spelas på radio.

En av de grupperna som släppte musik på Syliphone var Le Palm-Jazz De Macenta. Gruppen kom från regionen Macenta som ligger i sydöstra Guinea och släppte vad jag vet bara ett album. Låten jag har valt att lägga upp heter Gbangba Gnale och är en riktigt energibomb som det är väldigt svårt att sitta still till. 
  Le Palm-Jazz De Macenta- Gbangba Gnale (1980, Syliphone)     


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar