lördag 28 juli 2012

Yannis Spanos-Monaeia

Ytterligare ett soundtrack till en film som jag inte har sett, den här gången från Grekland. Yannis Spanos har komponerat musiken till filmen Ekeino to kalokairi och musiken är verkligen magnifik. Jag gillar hela skivan men som vanligt när det gäller soundtracks är det någon låt som sticker ut lite extra. Låten som jag har valt att lägga upp heter Monaeia och det finns flera versioner av samma låt på skivan. Det finns bl.a. en version med sång samt två instrumentala. Den instrumentala versionen som jag föredrar och som jag har lagt upp har fina stråkar genom hela låten som de andra saknar, som bidrar till att göra musiken ännu mer atmosfärisk och drömsk. (PS. Då jag inte talar grekiska får ni återigen har överseende med hur jag har utläst titlarna.)




                                           Yannis Spanos-Monaeia (1971, EMI)

onsdag 25 juli 2012

Les Abranis-Chenar le blues

Les Abranis grundades 1967 i Algeriet av Karim Abranis. 1972 åkte gruppen till Algeriets huvudstad Algiers för att deltaga i den första upplagan av den numera årliga nationella musiktävlingen i landet och vann. Detta gjorde att Les Abranis blev populära runt om i Algeriet och turnerade runt om i nordafrika och även i europa. Hela den här skivan är grym med ett ganska traditionellt psykadeliskt lofi-sound. Låten som sticker ut är dock helt klart Chenar le blues med ett ganska speciellt arr och funkig bas, gitarr och trummor. Problemet när jag lyssnar på den här skivan är att jag varje gång blir full av avund för snubben till högers fantastiska bowlingtröja men ganska snart så tar musiken över igen och det känns lugnt. Mina damer och herrar; Les Abranis!






                                         Les Abranis-Chenar le blues (1977, Bordj Fren)

fredag 13 juli 2012

Les Baxter/Yma Sumac-Zebra

Les Baxters album African Blue är för mig ett näst intill perfekt album. Varje låt är fantastisk i sig och skivan har ett fantastiskt flyt som verkligen gör det till ett helhjutet album snarare än bara en samling fantastiska låtar. Albumet släpptes 1969 och är för mig bland det absolut bästa jag har hört från exoticakungen Baxter. Det var svårt att välja ut en låt från den här skivan då den bör avnjutas i sin helhet men lotten föll till slut på låten Zebra med sin underbara flöjt och sitt lågmälda sväng.





                                           Les Baxter- Zebra (1969, GNP, Crescendo)



Tre år efter att African Blue hade släppts så inledde Baxter ett samarbete med den givna drottningen av exotica, Yma Sumac. Baxter och Sumac hade redan samarbetat 20 år tidigare med skivan Voice of the Xtabay från 1950, som är en riktig klassiker inom genren. Skivan Mirages producerades av Baxter och spelades in tillsammans med ett rockband. Det här är skivan som de mest hängivna Sumac-fansen normalt brukar hata mest på medan fans av genrer som funk och psyk lättast tar till sig denna. Mirages inkluderar bl.a. en version av just Zebra som här ackomponjeras av Yma Sumacs säregna sätt att sjunga. Vilken version föredrar ni?





                                              Yma Sumac-Zebra (1972, London)                                       

lördag 7 juli 2012

Los Llamas-Siboney

Siboney är en riktigt klassisk kubansk låt som skrevs av Ernesto Lecuono 1929. Siboney är en stad på Kuba men kan också användas för att beskriva Kuba mer generellt. Låten handlar om att sakna sitt hem och Lecuono ska tydligen ha skrivit låten efter att ha lämnat sitt hemland. Det finns mängder av versioner av Siboney men låten som jag lägger upp idag är en aningen mer uppdaterad version framförd av gruppen Los Llamas, även de från Kuba. Lamorna får låten att svänga rejält med fuzz, breaks och hammondorgel. Skivan är släppt på det kubanska skivbolaget Areito.







                                          Los Llamas-Siboney (???, Areito)

måndag 2 juli 2012

Ariel-???

Skivbolaget Melodiya grundades 1964 och var det statligt ägda skivbolaget i Sovjetunionen. Framförallt släpptes det klassisk musik av sovjetiska kompositörer men även de största hitsen från väst släpptes på melodiya när de lanserades på den sovjetiska marknaden. Utöver det spelades det även in en del psyk och groove-orienterad musik av inhemska musiker. Ett exempel på det är den här singeln av den ryska gruppen Ariel. Då jag tyvärr inte kan läsa karylliska kan jag inte heller utläsa titeln. Klart är iallafall att låten jag har lagt upp är en svängig sak som byter skepnad mer än en gång under de knappa sex minuterna som låten består av. 





                                       
                                                          Ariel-??(???, Melodyia)