söndag 19 augusti 2012

Art Blakey-special!


Art Blakey är en av mina absoluta favoriter bland jazzmusiker. Mängden fantastiska skivor han har spelat på under en så pass lång tid är löjligt imponerande. Som en tribut till mannen har jag lagt upp tre olika låtar som jag menar kan ge exempel på hans bredd och som kan representera delar av hans katalog som för många kanske inte hör till de mest självklara Blakey-albumen.

Den första låten komponerades som soundtrack till den franska filmen Les Liaisons Dangereuses, regisserad av Roger Vadim och som bygger på en roman från 1782. Självklart medverkar The Jazz Messengers på den här inspelningen, som här även inkluderar saxofonisten Barney Wilen.





                                   Art Blakey and the Jazz Messengers-No Problem (1959, Epic)




På den andra låten som jag lägger upp tolkar Blakey med sitt band musiken från musikalen The Golden Boy. Musikalen bygger på en teateruppsättning från 1937 där musiken ursprungligen skrevs av Charles Strouse och Lee Adams. Förutom Art Blakey medverkar bl.a. delar av Blue Note-eliten som t.ex. Wayne Shorter, Cedar Walton, Lee Morgan, Freddie Hubbard och Curtis Fuller.





                       Art Blakey and the Jazz Messengers-Theme from Golden Boy (1964, Coolpix)                                      



I den sista låten blickar Blakey mot Afrika och överger sina Jazz Messengers för att istället spela med The Afro-Drum Ensemble. Titeln African Beat är ganska talande för vad det är för musik man hittar på det här albumet. Fokus ligger på afrikanska rytmer framfört med ett spirituellt djup. Förutom diverse percussionister medverkar även Yusef Lateef, Curtis Fuller och Ahmed Abdul-Malik. Låten jag har valt att lägga upp heter Love, the Mystery of och består av afrikanska vokaler och Lateefs magiska oboeframförande.



                 Art Blakey and the Afro-Drum Ensemble-Love, the Mystery of (1962, Blue Note)


1 kommentar:

  1. Gillade det, särskilt den sista!

    Jävla svåra verifieringar du har, har försökt 5 gånger redan...

    SvaraRadera